Du kanske bäddar för ett utbrott av munsår utan att ens veta om det

Mardrömsscenario: Du är redo för ett stort event eller en dejt. Du har en söt ny outfit. Ditt hår är sjukt snyggt. Din makeup ligger perfekt. Bara ett problem. Den där lilla kicklande känslan du hade på läppen häromdagen? Det är ett stort munsår nu och ingen concealer kommer kunna gömma det.

Även fast majoriteten av människor som bär HSV-1 sällan eller om ens någonsin får ett utbrott, så kan munsår för andra vara en pinsam olägenhet som flammar upp oväntat. För dem som lider av munsår, finns det några saker som kan utlösa ett utbrott. Samtidigt som vissa av dem är oundvikliga så kan andra förebyggas.

1. Virusinfektion

En virusinfektion är en trigger för ett utbrott som kan vara svår att undvika. Men vissa saker, som att tvätta händerna regelbundet och undvika människor som är sjuka, kan dra ner dina risker att smittas av något som kan utlösa ett utbrott.

2. Feber

Feber är en annan trigger som inte är lätt att styra över. Men precis som vid infektioner, så kan god hygien sänka dina risker att bli sjuk och därmed sänka dina risker att få feber som kan utlösa ett utbrott av munsår.

3. Stress

Stress är en trigger som du kan styra över. Att vara stressad påverkar också våra kroppar på många sätt, så att försöka hålla stressen under kontroll har andra fördelar än att undvika munsår. Försök med lugnande aktiviteter som meditation eller att umgås med nära vänner.

4. Hormonella förändringar

Några av de hormonella förändringarna som kan orsaka munsår är relaterade till menstruation och är därför möjliga att styra över. Vissa typer av preventivmedel tar bort din menstruation och kan även hjälpa till med de hormonella förändringar som gör att en del kvinnor får munsår när de får sin mens.

5. Trötthet

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för många aspekter av vår hälsa. Om du får många utbrott av munsår, kan de hjälpa att du får dina 8 timmars sömn.

6. Exponering för vind eller solljus

Ja, exponering för väder och vind kan utlösa ett munsårsutbrott. Att klä in sig i en halsduk eller huva på blåsiga dagar eller ha en hatt och söka skugga på soliga dagar kan hjälpa.