Sommaren är precis runt hörnet, vilket innebär att det snart är dags att byta från långa ärmar och byxor till något svalare. Men för en del personer innebär det också problem med sin ”kycklinghud.”

Keratos pilaris är namnet på detta irriterande hudproblem, som känns igen på små, hårda röda knottror, torrhet och tillfällig klåda. Den goda nyheten är att det är helt ofarligt.

Keratosis pilaris är en vanlig hudirritation som uppstår när det finns en ansamling av ett protein som heter keratin. Detta skyddar normalt huden från infektioner. Överskott av keratin kan täppa till hårsäcken och orsaka små utslag. Tillståndet kan utvecklas på en persons armar, ben och även skinkorna. Det är inte en infektion och orsakas inte av bakterier eller svamp.

Även om det inte finns något riktigt sätt att förhindra eller stoppa keratosis pilaris, så finns det sätt att hantera det. Här är några förslag:

  • Tvätta huden försiktigt. Undvik att skrubba eftersom detta tenderar att göra det värre.
  • Undvik doftande tvålar. Satsa på en enkel tvål. Tvålar med starka dofter tenderar att förvärra symtomen.
  • Ändra sättet som du torkar dig med din handduk. När du kommer ut ur duschen klappa dig själv torr. Gnugga eller skrubba inte. Och försök att undvika åtsittande kläder, om du kan.
  • Testa en särskild lotion. Testa en lotion som har mjölksyra i sig. Dessa kan du köpa på apotek.
  • Tala med din läkare om hudkrämer. Retinoidkrämer eller andra produkter med steroider i sig kan bidra till att minska inflammationen.